Feitjes over palmolie

Maar weinig mensen hebben kennis over palmolie. En dat terwijl het in ontzettend veel van onze dagelijkse producten wordt verwerkt. Om je een beter beeld te geven van deze superolie geef ik je zeven palm oil facts.

1. Het komt van de oliepalm

Dit klinkt natuurlijk super voor de hand liggend, maar wat gebeurt er precies met de oliepalm? De oliepalm geeft tot wel 15 keer per jaar vruchten af. Deze vruchten worden gestoomd en geperst en voilà, je hebt palmolie. En wat gebeurt er met de rest? Dat geven ze gewoon aan de koeien. Zo hoeft er niks verspilt te worden.

2. De EU is een giga-importeur

Na China is de EU de grootste palmolie importeur. Maar liefst 5730 miljoen ton per jaar. Dit komt allemaal per olietanker vanuit Zuidoost-Azië naar Europa. Hoeveel schepen zouden daar voor nodig zijn?

3. RSPO is hét palmoliekeurmerk

De RSPO is een organisatie die zich inzet voor de belangen van de kleinere boeren en hun omgeving. Natuur en oerbos met hoge culturele of ecologische lading worden bij dit keurmerk niet gekapt. Ze zorgen daarnaast voor een eerlijke prijs voor de kleinere palmolieboeren. Hierdoor worden ze er niet uitgeconcurreerd en blijft er geld over voor wegenbouw en educatie.

4. Het is super efficiënt

In tegenstelling tot veel andere plantaardige olie is palmolie super efficiënt. Het zorgt voor wel 40% van alle plantaardige olie wereldwijd, maar neemt slechts 8% van de grond in die gebruikt wordt voor de teelt van plantaardige olie.

5. Palmolie is gezond

Het is ook nog eens efficiënt voor je lichaam. Het is een rijke bron van vitamine E die een positieve werking uitoefent op het hart en je hersenen. De rode palmolie, een andere variant, heeft zelfs meer vitamine A dan wortel.

6. Het is vrijwel smaakloos

Misschien klinkt dit niet als iets positiefs, maar door de smakeloosheid van palmolie kan het verwerkt worden in ontzettend veel producten, zonder dat je het door hebt. Denk bijvoorbeeld aan melkpoeder, chocopasta of zelfs pizzadeeg. Er wordt gezegd dat in de helft van onze voedselproducten palmolie wordt verwerkt.

7. Het zit niet alleen in je eten

Naast de voedselindustrie maakt de cosmetische industrie maar wat graag gebruik van deze olie. Ongetwijfeld zullen er in jouw badkamer genoeg artikelen staan waar het in zit. De shampoo waarmee je je wast, de tandpasta waarmee je je tanden poetst, of de crème die ervoor zorgt dat je er weer tien jaar jonger uitziet. Allemaal bevat het palmolie.

Dus, denk de volgende keer dat je in een supermarkt of drogist staat aan deze waardevolle plant. Je zal het ongetwijfeld weer mee naar huis nemen!

Anderen lazen ook