Alles wat jij moet weten over vaccinaties 

Je gezondheid is van groot belang. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk beschermt bent tegen de bacteriën en mogelijke besmettingen die je kunt oplopen is het soms nodig om een vaccinatie te nemen. Een vaccinatie is een vorm van medicatie die ervoor zorgt dat je lichaam een antistof aanmaakt tegen de ziekte. Op deze manier zul je vaak amper of een stuk minder last hebben van de besmetting. In dit artikel kun jij wat meer te weten komen over alles wat je over een vaccinatie weten moet.

 

Dit moet jij weten over je laten vaccineren

In Nederland zijn er een aantal ziektes die zo gevaarlijk zijn dat er wordt aangeraden om je ervoor te laten vaccineren. Als jij meer wilt weten over wat deze ziektes zijn, kun je het beste naar een site als vaccinatiewijzer.nl gaan. Hier kun je meer vinden over de vaccinaties die jij kunt krijgen. Wanneer je gaat reizen kan het zo zijn dat je nieuwe vaccinaties moet nemen. Ook zijn er een hoop ziektes waar jij je voor kunt vaccineren, wat niet per se nodig is. Wel is het bijvoorbeeld voor een ziekte als hepatitis B vaccinatie soms verstandig om dit toch te doen. Wanneer je je wilt laten vaccineren kun je een afspraak maken. De vaccinatie zal in dit geval wel geld kosten. Alleen de vaccinaties die je vanuit de overheid kunt laten nemen, brengt geen kosten met zich mee. De vaccinaties hebben vaak een inwerktijd, ook kan het zo zijn dat je voor een ziekte meerdere vaccinaties nodig hebt. Als jij op reis wilt gaan is het verstandig om hier dan ook zo snel mogelijk achteraan te gaan.

 

Wat is hepatitis B nou eigenlijk?

Hepatitis B is een ontsteking van je lever die ontstaat door een virus. Dit is een erg besmettelijk virus dat je voornamelijk kunt oplopen door de overdracht van iemand die hier al mee besmet is. De klachten kunnen mild zijn, maar zeker wanneer je immuunsysteem zwakker is kan het zo zijn dat je erg veel last krijgt van de besmetting. Je kunt het virus onder andere oplopen door in aanraking te komen met bloed van anderen. Denk hierbij aan de geboorte van moeder op kind of het hebben van seksueel contact met een ander. Een aantal symptomen van het virus zijn een gebrek aan eetlust, koorts en vermoeidheid. Wil je hier meer over te weten komen? Neem dan eens contact op met het RIVM of de GGD.