De tradities van Pasen

Het lijkt wel of de supermarkten elk jaar weer eerder beginnen met het verkopen van paaseitjes. De kerstman is nog maar net terug naar de noordpool en de schappen liggen alweer vol. Het weekend van Pasen trekt Nederland eropuit om te genieten van de vrije dagen. Maar waar komt deze traditie nou eigenlijk vandaan? Weten we überhaupt nog wat de achterliggende gedachte is van deze feestdagen en welke tradities zijn er in de loop der jaren toegevoegd?

Het woord Pasen is afgeleid van het Joodse Pesach, maar het Pasen zoals we dat in Nederland kennen is van origine een christelijke traditie. De vrijdag voor Pasen, oftewel Goede Vrijdag, wordt de kruisiging van Jezus Christus herdacht. Tijdens Pasen wordt zijn verrijzenis gevierd. En dat is in de loop der jaren sterk veranderd.

Paaseieren

Wat was er eerder? Pasen of het ei? Waarschijnlijk kan je het antwoord al raden, maar de paaseieren zijn pas veel later aan bod gekomen. In de middeleeuwen bestonden er meerdere tradities met eieren en Pasen, die er allemaal tot deden leiden naar de moderne paasei.

In de Katholieke traditie bijvoorbeeld, was het niet toegestaan om eieren te eten tussen Aswoensdag (de dag waarop de traditie van het veertig dage vasten begon) en Pasen. De eieren die in die tijd verkregen waren, werden versierd.

Een andere Germaanse Paaseitraditie was begraven van eieren in de grond, om hiermee vruchtbaarheid te geven aan de gewassen die groeiden op de akkers. Vanuit deze traditie komt zeer waarschijnlijk ook de moderne traditie van het eieren verstoppen.

Chocolade

Maar waar komt de overgang van kippeneieren naar chocolade eieren vandaan? In de achttiende eeuw bestond er een wedstrijd onder de banketbakkers van de Franse hoofdstad Parijs. Een ei is een relatief moeilijke vorm om vanuit de hand te perfectioneren. Door deze wedstrijd aten steeds meer mensen de chocolade eieren, wat zich wereldwijd verspreidde.

Paashaas

De paashaas heeft een vergelijkbare lading als Sinterklaas. Ook deze van oorsprong Germaanse traditie is bedoeld om kinderen te laten gehoorzamen. Alleen als je lief was geweest kreeg je eitjes van de paashaas. De paashaas is niet het enige aspect van deze Germaanse traditie. Echter, tijdens de opkomst van de kerk in Europa werd dit feest gezien als een heidens voorjaarsfeest. Toen is geprobeerd om het feest te kerstenen, maar blijkbaar was deze haas ze te snel af.

Dus, de volgende keer als je met Pasen chocolade eet of je gaat je oma een paashaas van chocolade versturen, denk dan nog eens terug aan deze informatie. Een leuk verhaal om te delen!