Dit is hoe een plaswekker werkt

Heeft je kind moeite om ’s nachts zijn bed droog te houden? Dan heb je ongetwijfeld al van alles geprobeerd om dit tegen te gaan. Als je nog geen succesformule gevonden hebt, biedt een plaswekker mogelijk uitkomst. Met een plaswekker voor een kind kan je namelijk snel van bedplassen af zijn. Veel mensen hebben alleen geen idee wat een plaswekker precies is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij je namelijk precies uit hoe een plaswekker werkt.

Wekker gaat af bij detecteren urine

Een plaswekker werkt niet op zichzelf. Naast de ontvanger wordt er namelijk ook een zender meegeleverd. De zender bevat een sensor, die vaak in een broekje is verwerkt. Zodra deze sensor de eerste druppels urine waarneemt, wordt er een signaal naar de ontvanger gestuurd. Gevolg hiervan is dat de ontvanger afgaat en je kind wakker wordt. Eén van de eerste reflexen die vervolgens plaatsvindt in het lichaam, is het sluiten van de sluitspier van de blaas. Doordat je kind gewekt wordt op het moment dat het de eerste druppels urine verliest, wordt de waarschijnlijk verslapte sluitspier een stuk sterker. Bijkomend voordeel is dat het signaal dat de volle blaas aan de hersenen afgeeft versterkt wordt.

Plaswekker aansluiten

Nu je bekend met de plaswekker werking, wordt het tijd om te kijken hoe je dit hulpmiddel precies gebruikt. Nadat je de wekker eenmaal in huis hebt, verbind je de sensor eerst met het broekje. Dit kan makkelijk en snel met behulp van drukknopen. Vervolgens dien je de sensor te verbinden met de ontvanger. Bij de nieuwste plaswekkers gebeurt dit draadloos, maar bij de ouder varianten worden de sensor en ontvanger middels een draad met elkaar verbonden. Zodra het alarm eenmaal afgaat, wordt de sensor van het broekje gehaald. Je kind kan de plas vervolgens op de wc afmaken, waardoor het bed droog blijft.

Beste oplossing tegen bedplassen

Mensen gebruiken vandaag de dag allerlei verschillende manieren om bedplassen bij kinderen tegen te gaan. Zo zetten sommige ouders ’s nachts de wekker om hun kind te wekken voor een plasje. Als je jouw kind halverwege de nacht wekt, is de kans op een droog bed een stuk groter. Daarnaast zijn er mensen die hun kinderen medicijnen tegen bedplassen geven. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je lichaam minder urine aanmaakt, waardoor je kind waarschijnlijk niet meer in bed plast. Dit lijken misschien goede oplossingen, maar bedenk je wel dat je het fundamentele probleem van bedplassen hierdoor niet tegengaat.

Wil je voorgoed een einde maken aan bedplassen? Dan kun je hier het beste een plaswekker voor gebruiken. Volgens de wetenschap is dit namelijk de beste manier om van bedplassen af te komen. Door deze wekker leert je kind immers de prikkels van een volle blaas herkennen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je kind wakker wordt als hij een volle blaas heeft. Hierdoor plast hij niet langer in bed, maar doet je kind zijn behoeftes op de wc.

Anderen lazen ook