Gladheid bestrijden? Zo pak je het aan

Sommige mensen denken dat je met eenvoudig keukenzout ervoor kunt zorgen dat je stoep niet glad wordt. Maar klopt dit wel? Zijn er behalve strooizout nog andere manieren om gladheid te bestrijden? Maakt het uit met wat voor soort gladheid je te maken hebt? In dit artikel bekijken we hoe je het beste zelf aan gladheidbestrijding kunt doen.

Soorten gladheid

Er zijn verschillende manieren waarop de grond of weg glad kan worden. Zo kan een natte weg ’s nachts bevriezen. Maar de grond kan ook glad worden doordat het heeft gesneeuwd of vanwege ijzel. Een onbekende soort gladheid is ‘condensatiegladheid’. Dit komt voor wanneer de temperatuur van de weg onder het vriespunt ligt. Dan daalt er vocht op neer in de vorm van ijskristallen. Gelukkig kun je al deze vormen van gladheid op dezelfde manieren bestrijden.

Meest effectieve manier van gladheidbestrijding

Het is niet voor niets zo dat er iedere winter anderhalf miljoen kilo strooizout gebruikt wordt om gladheid tegen te gaan. Dit is namelijk de meest effectieve manier van gladheidbestrijding. Op de snelwegen gebeurd dit meestal ’s nachts zodat automobilisten de volgende dag zonder problemen de weg op kunnen. 

Je kunt zelf ook strooizout in huis halen. Strooizout lijkt erg op normaal keukenzout maar is wat groffer. Ook wordt er vaak een middel aan toegevoegd om klontering tegen te gaan. Hierdoor kun je het strooizout makkelijker uitstrooien. Je kunt het beste preventief strooien. Hierdoor heb je uiteindelijk minder zout nodig dan wanneer je pas gaat strooien als je stoep al glad is geworden. Strooi dus een paar uur voordat het gaat vriezen alvast wat strooizout.

Strooien met keukenzout

Het antwoord is ja, maar we moeten hier wel een kanttekening bij maken. Hoewel keukenzout werkt tegen gladheid, is keukenzout is behoorlijk slecht voor de grond en het milieu. Na het strooien zullen er jarenlang geen planten meer kunnen groeien in de grond. Een praktisch nadeel van keukenzout is dat het vaak alleen in kleine verpakkingen te koop is.

Nadelen van strooizout

Er kleven een paar nadelen aan strooizout. Een voorbeeld hiervan is dat strooizout schadelijk is voor je auto. In een vochtige omgeving zorgt zout ervoor dat je auto sneller gaat roesten. Het kan dus geen kwaad deze wat vaker te wassen in de winter, aangezien er na een ritje over met zout bestrooide wegen veel zout aan je auto kan blijven plakken.

Andere manieren van gladheidbestrijding

In sommige landen wordt er ook met zand of grind gestrooid. Hierdoor verdwijnt de gladheid echter niet. De gladde weg wordt simpelweg bedekt met een ruw laagje zand waardoor je genoeg grip hebt wanneer je erop loopt of rijdt. Dit is minder effectief dan strooizout en geeft meer rommel wanneer het weer droog wordt. Wel is het beter voor het milieu.