Thuis therapie volgen

De wereld die we kennen wordt steeds digitaler. Het is de normaalste zaak van de wereld om in de bus om je heen te kijken en te zien dat de meeste mensen op hun telefoon zitten, weggedoken in hun eigen digitale wereld. Ze scrollen hun social media door, zien waar anderen mee bezig zijn, of praten met hun vrienden in de groepsapp om af te spreken wie er vanavond gaat koken. Het is eigenlijk niet meer weg te denken uit onze maatschappij, laat staan om te denken dat het er ooit helemaal niet was. Die digitale wereld kan helaas ook ten koste gaan van het welzijn van iemand. Zoveel met andere mensen bezig zijn, vergelijken, heeft niet altijd een goede invloed op de manier waarop iemand naar zijn eigen leven kijkt.

Online therapie

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van online therapie. Tegenstrijdig zou je denken, maar het tegenovergestelde is waar. Waar het voor sommigen belangrijk kan zijn om met iemand in één ruimte te zitten, kan het voor een ander een enorme stap zijn om op die manier therapie te volgen. Om naar buiten te gaan, iemand te ontmoeten, het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Online therapie is juist voor die mensen een uitkomst. Je hoeft namelijk niet uit je veilige bubbel om aan jezelf te werken. Met veel klachten kan dit heel prettig zijn omdat de straat, de drukte en de mensen een extra reden kunnen zijn om tegen de therapie op te zien. Je kunt op deze manier vanuit je eigen ruimte aan jezelf werken en vanuit daar volgende stappen zetten.

Het voelt normaler

Helaas ligt er enigszins een taboe op het volgen van therapie. Wat zonde is omdat het gros van de mensen wel met klachten rondloopt en daarvoor in therapie is. De verwachting van de maatschappij voelt hoog en door al de lachende mensen op social media kan het voelen alsof je nooit voldoet; met alle gevolgen van dien. Het prettige van online therapie volgen is het gevoel dat je geen bergen hoeft te verzetten om die stap te nemen. Het is aanwezig in dezelfde wereld als die waar je je dagelijks in bevindt. Zelfs verslavingszorg online is mogelijk.

Eigen tempo

Het geeft iemand het gevoel dat het op hun eigen tempo kan. Bij veel klachten is dit aspect een van de belangrijkste. De eerste stappen lijken klein maar voelen snel al heel groot. Online therapie kan als een kleine stap voelen, wat heel prettig is, maar is een hele grote omdat het aangaan van hulp heel veel gaat betekenen voor de klachten.

Anderen lazen ook