Parapsychologie: Trancemediums

Je hebt vast wel een keer een medium voorbij zien of horen komen op televisie of de radio. Mediums die gesprekken voeren met overledenen, helderzienden die je toekomst voorspellen. Die je precies vertellen hoe een bepaalde deel van je leven eruit gaat zien, of je nieuw inzicht geeft in je verleden. Misschien je liefdesleven, of je carrière, of een gesprek met een overleden geliefde? Ik denk dat ik niet de enige ben die zich al langer afvraagt hoe dit precies in zijn werk gaat. Hoe gaan mediums te werk, of het nu mediums online of in het echt betreft? Welke methodes passen ze toe om iemand te lezen, om met geesten te communiceren, en hoe blijven wij als ‘publiek’ geïnteresseerd?

Techniek en semantiek

Mediums maken deel uit van de helderzienden, die weer een deel uitmaken van de pseudowetenschap parapsychologie. Dit is een pseudowetenschap die alles betreft het voorspellen van de toekomst onderzoekt, van mogelijke methodes tot vreemde verschijnselen. Al vanaf het begin der tijden zijn wij als mensen geinteresseerd in het voorspellen van onze toekomst. De wetenschap heeft nooit bevestigd dat deze methodes ook echt werken, en toch blijven sommigen van ons terugkeren naar astrologie en tarot. Wellicht biedt het comfort, wellicht biedt het meer dan dat. Een medium, zoals de term nu wordt gebruikt, is specifiek iemand die met de geesten van de doden zou kunnen communiceren. Vroeger werd de term ‘medium’ gebruikt voor alle paranormaal begaafde individuen, maar inmiddels is de term aangescherpt.

Trancemediums

De termen ‘medium’ en ‘helderziende’ hebben dus enige overlap. Wel zijn er drie soorten methode te onderscheiden voor de trancemedium; het medium dat in staat is zichzelf in een trance te brengen waarin de geesten van de overledenen berichten zouden doorgeven die via de trancemedium de ontvangers, het publiek, bereiken. Hierin zijn drie soorten te onderscheiden:

  • Overschaduwing
  • Lichte trance
  • Diepe trance

Vaak volgt een lichte trance een overschaduwing op en worden de twee dus samen gebruikt. Bij het gebruik van diepe trance herinnert een trancemedium zich na afloop niets meer van het gesprek met de overledenen, of de boodschappen die zijn doorgegeven.

Mediums, helderzienden, paragnosten en trancemediums; allemaal zijtakken van de ontzettend uitgebreide parapsychologie. Of deze methodes nu “echt” werken is misschien nog niet eens het punt van discussie, of hoeft het niet te zijn. Het intrigeert, mensen blijven terugkomen en voor veel mensen lijkt het iets te doen. Of dit nu van de geesten buitenaf komt of van de persoon zelf, valt te betwisten.

Anderen lazen ook