Op zoek naar douglas hout?

Een sterke houtsoort nodig voor binnen- en buitenshuis? Welke bestand is tegen vocht en weersinvloeden? Denk dan eens aan douglas hout! Deze duurzame houtsoort komt uit het regenwoud. Indien je dit aan wilt schaffen voor jouw woning en tuin, kun je op diverse plekken terecht. Douglas hout is een specifieke (naald)houtsoort met bijzondere eigenschappen. Deze wordt gebruikt voor allerlei toepassingen. In deze blog lees je meer over deze veelzijdige houtsoort!

Wat zijn de kenmerken van douglas hout?

Allereerst is douglas hout een erg sterke harde houtsoort, eenvoudig te bewerken met goed, sterk gereedschap. Douglas hout is bestand tegen zuren. Daarnaast heeft het een lange levensduur, het materiaal gaat namelijk wel tien tot vijftien jaar mee. Je kunt het hout ook probleemloos machinaal bewerken. Het heeft een oranjeachtige geelbruine kleur, met fraaie vlamtekening en fijne tot matig grove nerf. Veel mensen vinden het mooi om naar te kijken en vallen op het uiterlijk van dit materiaal. Het heeft een fijne tot matig grove nerf. Je kunt het verlijmen, maar door de hardheid kun je het hout niet gemakkelijk buigen. 

Toepassingen binnen-en buitenshuis

Douglas hout is voor zowel binnen- als buitenshuis toepasbaar. Voor binnen kun je denken aan meubels, plafonds, vloeren en wandbekledingen. Voor buitenshuis is het geschikt voor schuttingen, overkappingen en gevelbekledingen. Maar ook voor allerlei tuinmeubelen. Kozijnen en ramen kunnen tevens van douglas hout vervaardigd worden. Omdat het geen vocht opneemt is het daar zeer geschikt voor. Omdat het zo sterk is kan het gebruikt worden voor dragende constructies. Een tuinbankje gemaakt van douglas in je voortuin plaatsen, is erg mooi om te zien. En het geeft bovendien sfeer aan je tuin! Of wat dacht je van een prachtig tuinhuis vervaardigd van dit hout? Het materiaal heeft een lange levensduur, dus is hier zeer geschikt voor!

Het behandelen van douglas hout

Ookal heeft het hout een lange levensduur, toch is het belangrijk het hout goed te behandelen, zo gaat het nog langer mee! Alvorens je het gaat behandelen is het echter wel zaak het goed schoon te maken. Je ziet vaak dat er veel groene aanslag en algen op het hout zitten, deze moet je verwijderen met groene aanslag en tevens algenverwijderaar. Door weersinvloeden kunnen verkleuringen zijn opgetreden zoals grauwer worden. Een hout ontgrijzer kan hierbij nuttig zijn om weer een natuurlijke kleur te verkrijgen. Daarna kun je het materiaal een langer leven geven door het simpelweg te verven. Maar ook, door het te beitsen of behandelen met op olie. Deze behandeling zorgt er bovendien voor dat het hout zijn fraaie oranje tint langer behoudt. Een speciale soort Douglas hout is het Zweetse rabat, onder andere geschikt voor tuinhuisjes en bergingen.  Veel douglas hout is online te bestellen.

Anderen lazen ook