Ook ‘s avonds van je tuin genieten met de juiste tuinverlichting

Als je een mooie tuin hebt mag je daar best trots op zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat je daar niet alleen overdag graag van geniet. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips voor het plaatsen van tuinverlichting. Dit hoeft niet meteen enorm uitbundig te zijn. Een paar goed geplaatste spots zorgen al voor een mooi uitzicht. Zo kan je ook als het buiten donker is van je tuin genieten.

 

Begin met een lichtplan

Een lichtplan helpt je te bedenken welke verlichting je waar wilt aanbrengen. Om te beginnen teken je hier het beste eerst een plattegrond voor. Als je nog ergens een tekening kan vinden met de exacte afmetingen is dat ideaal. Mocht je die niet hebben liggen, kan je zelf aan de slag met een meetlint. Maak de plattegrond op schaal en geef ook bepaalde elementen, zoals een boom, grasvels of bloemperk aan. Hierna ga je nadenken over wat je precies wilt verlichten. Denk hierbij goed na over waar je de tuin voor wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld graag kunnen barbecueën of ’s avonds nog een balletje kunnen trappen op je grasveld? Zorg dan dat hier extra verlichting is aangebracht. Maar je kan er ook voor kiezen een mooie boom te verlichten of sfeerverlichting aan te brengen. Denk na over het soort lamp dat je wilt gebruiken en de lichtrichting van de lamp. Als laatste kan je dan aan de slag met het uitkiezen van de juiste lampen en begint het leukste: de tuinverlichting kopen.

 

Grondspots, hanglampen en staande lampen

Er zijn vele verschillende type lampen voor in je tuin. Kleine grondspotjes kunnen je veranda bijvoorbeeld mooi verlichten. Naast grondspots kan je gaan voor hanglampen. Mooi bijvoorbeeld voor boven jullie zithoek of eettafel buiten. Muurlampen bevestig je, de naam verraadt het al, aan de muur. Maar ook aan de schutting hangen ze mooi. Een klein muurlampje wordt vaak gebruikt om je huisnummer naast de voordeur bij te lichten.

 

Houd de controle vanuit je luie stoel

Wel zo makkelijk: met één druk op de knop vanuit je luie stoel je tuinverlichting bedienen. Tegenwoordig is het bij veel verlichting mogelijk deze aan te sluiten op een app. Zo kan je niet alleen handmatig de verlichting bedienen, maar je kan er daarnaast voor kiezen een timer te zetten. Zo gaat de verlichting iedere avond op dezelfde tijd aan.

 

Zelf installeren? Geen probleem

Tuinverlichting is redelijk makkelijk zelf te installeren. Op internet zijn er veel tips en tricks te vinden. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je alles waterdicht aanlegt. Zo kan er geen kortsluiting ontstaan. Heb je liever toch hulp bij het aanleggen? Schakel dan iemand in die je kan helpen.

 

Met slim geplaatste tuinverlichting geniet je ook ’s avonds van je tuin.

Anderen lazen ook