Sommige mensen vinden het moeilijk om een dagelijks invulling te geven aan hun leven. Ze weten niet gauw activiteiten in te plannen en zo de dag door te komen. Of ze komen tegen problemen aan waar ze hulp bij nodig hebben. Je kan dan denken aan sociale problemen, financiële problemen, opvoedproblemen of jeugdproblematiek. Er zijn gelukkig in Nederland genoeg instanties die mensen met dit soort problemen een helpende hand aanbieden.
Wat houdt ambulante begeleiding precies in?
Met dit soort hulp wordt er gesproken over ambulante begeleiding of ambulante hulpverlening. Wat houdt het precies in? Ten eerste staat ambulant voor niet gebonden aan een vaste plaats. Dat betekent dat de hulpverlener van ambulante zorg of begeleiding de desbetreffende persoon of cliënt overal kan helpen. Regelmatig gebeurt dat thuis of op school. Maar dat kan ook mogelijk op andere locaties zijn, wat de cliënt wenst. De cliënt houdt zodoende de controle over zijn of haar leven. Ambulante begeleiding waar we hierover spreken noemt men ook wel ambulante thuisbegeleiding.
Wat zijn de werkzaamheden van een ambulante begeleider?
Een ambulante medewerker staat de cliënt bij met allerlei zaken waar hij of zij moeite mee heeft. Zo kan een cliënt begeleidt worden met het omgaan van geld. Een bepaalde structuur aanhouden, het vergeten van medicijnen in te nemen, huiswerk te maken of vaak te laat komen. Frustraties in de thuissituatie, veel ruzie met huisgenoten. Moeite hebben met vrienden maken, de cliënt voelt zich niet begrepen en doet iets liever zelfs alleen. De opvoeding is heel moeizaam, de cliënt of driftbuien en toont ander ongepast gedrag.
De missie van ambulante hulpverlening
Dit soort voorbeelden zijn een kleine fractie waarbij een ambulante begeleider van groeii mee kan helpen. De missie is om mensen te helpen bij het dagelijks leven en de problemen die ze tegenkomen aan te pakken en op te lossen. Overigens is ambulante hulpverlening niet alleen voor kleine kinderen en jongeren. Ook volwassenen kunnen in aanmerking komen voor ambulante dienstverlening.
Volwassenen en ambulante hulpverlening
Zo schiet de ambulante personeel te hulp bij bijvoorbeeld veel voorkomende volwassen problemen. Zoals het niet van schulden afkomen, geld uitgeven voor onnodige dingen en aan het eind van de maand maar niet kunnen rondkomen. Je kan hierbij hulp krijgen om je financiën op orde te krijgen. Maar ook problemen zoals eetstoornissen worden aangepakt die bij zowel jongeren als ouderen kan voorkomen. Als je moeite hebt op een hap door je keel te krijgen, het moeilijk vindt om te ontbijten of moeite hebt teveel eten, de ambulante hulpverlening kan hierbij helpen.