In één keer je VCA-VOL diploma halen

Het VCA diploma is hét bewijs dat je veilig kunt werken. Naast een VCA diploma voor medewerkers is er de VOL VCA training. Een training voor leidinggevenden, VOL staat voor Voor Operationeel Leidinggevenden. Het is natuurlijk prettig om snel je diploma te kunnen halen. Daarom is het mogelijk om met één cursusdag je VCA-VOL te halen. Dat kan door de combinatie met zelfstudie met e-learning als voorbereiding. Op de cursusdag worden de belangrijkste punten nog eens doorgenomen. Ook kun je vragen stellen over wat je niet begrijpt. Na een introductie op het examen kun je examen doen en dezelfde dag nog met je VCA-VOL diploma naar huis!

VCA is altijd veilig werken

Het VCA diploma is voor leidinggevenden en werknemers in heel veel sectoren onmisbaar. Of het nu bij een aannemer is of bij de buitendienst van een gemeente, vaak wordt bij een sollicitatie gevraagd of je een VCA examen hebt gedaan. Ook voor leidinggevenden is het vaak een vereiste, dan wordt de VCA-VOL-opleiding gevraagd, het VCA-diploma voor operationeel leidinggevenden. VCA staat voor VGM Checklist voor Aannemers: het gaat over veiligheid, gezondheid en milieu. Heb je het diploma, dan geeft dat aan dat je veilig kunt werken. Voor leidinggevenden wordt er extra aandacht besteed aan hoe je de veiligheid voor jezelf en je werknemers moet organiseren. Hoe bespreek je de VCA-onderwerpen met je medewerkers en hoe let je op de veiligheidsprocedures.

Wat leer je tijdens een VCA-opleiding?

In de VCA basiscursus worden alle aspecten van veilig en gezond werken behandeld. Je leert iets over de wet en regelgeving, zoals de Arbowet en de arbeidsinspectie. Een ander belangrijk onderdeel is welke rol jouw eigen gedrag speelt. Natuurlijk wordt er ook uitgebreid ingegaan op het werken met gevaarlijke stoffen, het werken met elektriciteit en andere risicovolle werkzaamheden. Aan hoe je moet handelen in noodgevallen, bijvoorbeeld bij ongevallen, brand of explosies wordt vanzelfsprekend ook aandacht besteed. Ook bij het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gehoorbescherming, mondkapjes, veiligheidsschoenen en lasbrillen wordt uitgebreid stilgestaan.

VCA-diploma is voor iedereen haalbaar

Een cursus volgen, lesstof bestuderen, examen doen, er zijn medewerkers die al lang uit de schoolbanken zijn. Toch moeten ook zij een VCA-diploma halen. Voor mensen die niet gemakkelijk “schools” leren of de Nederlandse taal misschien niet goed machtig zijn kunnen allerlei voorzieningen getroffen worden. Met de mogelijkheid van e-learning kunnen mensen in hun eigen tempo de lesstof tot zich nemen. Het kan belangrijk zijn de cursusdag op de eigen vertrouwde werkplek te geven. Dat voorkomt al heel veel stress. 

Anderen lazen ook