Op het internet kan je tegenwoordig heel eenvoudig hypotheken en hypotheekrente vergelijken. Je hebt jezelf vast weleens de vraag gesteld hoeveel kan ik lenen? Op een van de vergelijkingssites vind je een overzicht terug van de hypotheekrente en hypotheken waar je uit kan kiezen. Op deze manier kan je de bank of kredietverstrekker uitzoeken met de laagste hypotheekrente. Daarnaast spelen er nog meer externe en persoonlijke factoren mee die bepalen hoeveel je kan lenen voor je hypotheek.
Hoeveel kan je lenen voor je hypotheek?
Je kan 100 procent van de waarde van je woning lenen. De enige uitzondering hierop zijn energiezuinige en duurzame investeringen waarvoor je extra kan lenen. Doordat je maximaal 100 procent kan lenen houdt dit in dat de kosten koper (k.k.) voor je eigen rekening zijn. De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting, dit is 2 procent van de koopsom, de notariskosten en de kosten voor de aankoopmakelaar of hypotheekadviseur. Over het algemeen zijn de kosten koper ongeveer 4 tot 6 procent van het totale aankoopbedrag van je woning. Het hangt er ook vanaf of je een bestaande woning of een nieuwbouwwoning koopt. Bij een bestaand huis kan je makkelijk onderhandelen over de prijs, maar de kosten koper liggen ook hoger. Bij een nieuwbouwwoning krijg je betere voorwaarden met betrekking tot je hypotheek.
De hypotheekrente en andere externe factoren
De hypotheekrente is ook van belang bij de vraag hoeveel je kan lenen. Hoe lager de rente is, hoe meer je namelijk zal kunnen lenen. Dit betekent namelijk dat je minder van je inkomen uitgeeft aan de hypotheekrente. Hou wel rekening met de ingewikkelde regels met betrekking tot hypotheken die de overheid heeft opgesteld. Dit betreft de hierboven al genoemde maximale waarde wat je mag lenen en daarnaast ook de hypotheekrenteaftrek. Dit is een fiscale regeling waardoor je netto maandlasten lager uitvallen. De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.
Persoonlijke factoren die meespelen bij je hypotheek
Als je je hypotheek wilt kunnen berekenen zullen er ook persoonlijke factoren meespelen. De meest belangrijke hierin is je inkomen. De grote vraag is hoeveel inkomsten je maandelijks krijgt en waar deze vandaan komen. Met een vast contract of als je in loondienst bent zal je makkelijker een hypotheek kunnen afsluiten dan als je een freelancer bent, een student, een uitkering krijgt of al met pensioen bent. Een hypotheekadviseur kan je hierover adviseren.