Hoe val je op een gezonde manier af?

Afvallen. Of het nu gaat om net een paar kilo’s, omdat je kleding net wat strakker zit dan je graag zou willen, of om het afrekenen met een wat groter overgewicht, makkelijk is het bijna nooit. Alhoewel het afvallen zelf vaak nog wel wil lukken, zeker zo de eerste twee weken, is het vasthouden van het nieuwe gewicht vaak een hele strijd. Niet zelden blijf je in een soort jojo-situatie hangen: je doet hard je best om af te vallen, komt daarna weer kilo’s aan, en begint weer opnieuw met een poging om deze kwijt te raken. Keer, op keer, op keer. Is er nu geen gezondere manier om dit aan te pakken? Een manier om de kilo’s die je kwijt bent ook echt kwijt te raken, en niet steeds terug te zien komen op de weegschaal?

Hoe val je op een goede manier af?

Gezond afvallen, zonder een al te groot risico te lopen de verloren kilo’s daarna weer aan te komen, doe je vooral door er de tijd voor te nemen. De kilo’s die je kwijt wilt zijn er ook niet binnen een paar dagen bijgekomen, ga er dan ook niet vanuit dat je ze binnen no time weer kwijt bent. Snel afvallen kan wel, dat is een kwestie van een paar dagen of weken heel weinig eten. Maar echt nuttig is dat doorgaans niet; zodra je daarna je normale eetpatroon weer oppakt, zal je zien dat de meeste kilo’s (of zelfs meer dan dat!) er binnen no time weer aan zitten.

De tijd nemen om rustig af te vallen, en je lijf hieraan te laten wennen, dat is veel beter. Zo voorkom je dat je hongerlijdt, wat niet alleen een stuk prettiger gevoel is, maar ook voorkomt dat je lichaam als het ware gaat hamsteren zodra er eindelijk weer eten binnen komt.

Blijvend je eetgewoontes aanpassen

Om het gewicht dat je kwijt wilt raken, of misschien al kwijt bent geraakt, niet meer terug te zien komen, is meer nodig dan een paar weken, maanden of zelfs jaren een dieet volgen. Eigenlijk zou je het woord dieet niet meer moeten gebruiken. Afvallen zonder dieet is namelijk beter, omdat dit betekent dat je niet tijdelijk, maar blijvend je eetgewoontes aan gaat passen.

Is dat niet hetzelfde als een levenslang dieet volgen, kun je je afvragen? Nee, het is vooral een wat bewustere manier van met eten omgaan. Alleen eten als je honger hebt, en niet meer dan nodig is. Niet alleen kijken naar wat lekker is, maar ook naar wat gezond is. Af en toe lekker wat snoepen, als je er heel veel zin in hebt, maar niet iedere avond uit gewoonte een zak chips erbij pakken, zonder dat je echt trek of honger hebt. Weet je al dit soort zaken goed in balans te krijgen, dan volg je geen dieet, maar leer je jezelf simpelweg betere gewoontes aan. Gewoontes die je kunnen helpen gewicht te verliezen, zonder een grote kans te lopen de verloren kilo’s snel weer terug te zien.

Anderen lazen ook