De tijd voor afvallen

De zomer komt er weer aan en daarmee beginnen mensen ook weer meer na te denken over hun lichaam in een bikini of een zwembroek. Zodoende begint het woord dieet weer vaker te vallen en zal het dit jaar misschien nog wel meer zijn doordat veel mensen te maken hebben gekregen met de coronakilo’s. Ook ik moet er dit jaar weer aan geloven en ben dus een plan aan het bedenken om weer in mijn bikini’s te passen. In deze blog beschrijf ik hoe ik de komende periode wil gaan afvallen.

Soort dieet

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te denken welk dieet bij jou past. Zo bestaat er een eiwitrijk dieet waarbij je de koolhydraten (zoals pasta, brood en aardappelen) zoveel mogelijk vervangt door eiwitten (zoals eieren, vlees en vis). Ook bestaat er een kcal arm dieet, waarbij je eerst moet berekenden hoeveel kcal jouw lichaam ongeveer per dag verbruikt. Dit getal verbruikt jouw lichaam en zou jij zodoende binnen moeten krijgen als je op hetzelfde gewicht zou willen blijven. Aangezien je wilt afvallen moet je dus een gedeelte van dit bedrag afhalen en met je dus minder kcal consumeren dan ervoor. Hoe deze kcal worden besteed, dus of je er koolhydraten, eiwitten of vetten van eet, dat maakt niet uit zolang je maar onder je afgesproken aantal kcal blijft. Daarnaast is vasten ook een bekend fenomeen binnen het diëten. Niet alleen het gedurende de hele dag vasten valt hier onder, maar ook 16 uur vasten en 8 uur eten of het 5:2 dieet. Bij het 5:2 dieet eet je gedurende 5 dagen erg laag in kcal en eet je de overige 2 dagen een normale hoeveelheid calorieën.

Sporten

Uiteraard kan je ook afvallen door het aantal calorieën dat je op een dag verbruikt, te verhogen. Dit kan je doen door meer te bewegen en dus bijvoorbeeld door te gaan hardlopen of een lange wandeling te maken. Ook de combinatie van sporten (meer kcal verbruiken) en een dieet (minder kcal consumeren) is een goede methode om je overtollige kilo’s kwijt te raken.

Motivatie

Om motivatie te houden om je aan je dieet te houden of regelmatig te blijven sporten, is het belangrijk dat je je blijft realiseren waarvoor je het doet. Praat er met mensen over zodat we weten waar je mee bezig bent en niet per ongeluk je iets ongezonds aanbieden. Misschien vindt je wel iemand die samen met jou op dieet wilt of samen wilt sporten, waardoor je iemand hebt op je ervaring mee te delen en je aan op te trekken.