Alles wat je nog niet wist over honing!

Honing is een product wat eigenlijk iedereen wel in de kast heeft, maar iets wat voor velen niet echt gebruikt wordt. Het is lekker op brood en kan een taart zoeter maken, maar vele huishoudens kunnen best een lange tijd doen met één potje honing. Er zijn vele misconcepties wanneer het draait om honing. Deze blog is er om die misconcepties recht te zetten en duidelijk te maken welke gezondheidsvoordelen honing met zich brengt.

Honing

Honing wordt door bijen geproduceerd. Dit doen zij met behulp van nectar wat uit bloemen en planten wordt behaald. Een deel van de honing wordt door bijen zelf gebruikt voor consumptie. De rest wordt door jonge werkbijen van enzymen voorzien. Deze enzymen scheiden de aanwezige sacharose in vruchtsuiker en druivensuiker van elkaar. Dit is belangrijk, omdat de honing anders niet goed verteerbaar is voor onze menselijke magen. Na een paar dagen verandert de nectar in honing. De honing wordt opgeslagen in een raat, wat de imker verwijdert. De honing wordt een aantal dagen in een afgesloten container verzegeld, zodat de wasresten en andere stoffen naar boven komen drijven. Deze kunnen eruit worden gezeefd, zodat het geconsumeerd kan worden. Er zitten toch een hele stappen achter een simpel potje honing!

Bewerkingen

Er zijn verschillende bewerkingen van honing. Deze verschillen van elkaar in smaak, structuur, gebruik en kunnen een andere teint hebben. Verschillende honingsoorten zullen wat zoeter smaken dan andere, maar er zijn ook frisse, pittige of neutralere honingen. Bloemenhoning is een voorbeeld van een erg vloeibare honing, maar er zijn ook mogelijkheden voor een meer créme-achtige variant. Honing gebruikt in het koken is net anders dan honing voor in de thee. Er is citroen honing, kastanje honing, pijnboom honing, tijm honing en rauwe honing. Rauwe honing houdt in dat het product niet bewerkt is en dat er dus geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen zijn gebruikt. Deze type honing heeft vaak dus meer voedingsstoffen dan honingen die verhit en bewerkt zijn. Echte honing kopen kan bijvoorbeeld gedaan worden op ProductsforHome.nl.

Waarom honing?

En dan de voordelen ervan! Een simpel product kan zeker verschillende voordelen met zich mee brengen. Honing heeft bijvoorbeeld een bacterie- en schimmel remmende werking. Dit komt door de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Het is de reden dat honing zo goed werkt tegen keelpijn, een darminfectie of maagproblemen. Naast gezond maken, houdt het ook gezond. De glycogeen levels in de spieren worden door honing stabiel gehouden, waardoor iemand langer kan sporten. Ook de witte bloedlichamen in het lichaam worden vergroot.

Dus, maak meer gebruik van de honing in de kast!

Anderen lazen ook