Waar moet je aan denken bij het plannen van een uitvaart?

Een uitvaart is iets heel heftigs, dat kan iedereen zich voorstellen. Het is namelijk iets waarbij je écht het afscheid van iemand neemt. Hoe je dit doet, is helemaal aan jou. Wel is het zo dat iedereen het mooist mogelijke afscheid verdient. Dit is in een periode van verdriet echter moeilijk om te plannen. Daarom willen wij je helpen met het plannen van de uitvaart. Waar je aan moet denken, lees je hier. 

Locatie

Allereerst dien je een locatie te regelen. Dit kan je via via doen, maar je kunt ook eens googlen op bijvoorbeeld Nijmegen uitvaart of uitvaartcentrum Groningen. Daarnaast moet je rekening houden met de wensen van de overledene wat betreft locatie. Zo moet je kijken of diegene gecremeerd wil worden of begraven, of diegene een grote of een kleine receptie wil en ga zo maar door. Deze dingen hebben allemaal invloed op de locatie.

Communicatie

Bij het plannen van een begrafenis voor een dierbare is het belangrijk om rekening te houden met de wensen van elk familielid. Als je dierbare zijn of haar wensen voor de begrafenis heeft vastgelegd, dan heb je een richtlijn om te volgen en zullen de meeste familieleden het plan graag onderschrijven. Maar als de overledene nooit eerder zijn of haar wensen voor de begrafenis kenbaar heeft gemaakt, dan is het aan de familie om te beslissen hoe de begrafenis eruit zal zien. Omdat een begrafenis zo'n belangrijk onderdeel van het rouwproces is, is het belangrijk om met ieders mening rekening te houden. Houd de communicatielijnen open en probeer objectief en rationeel te beslissen zodat je zeker weet dat je een goede keuze zult maken waar iedereen achter staat. 

Geld

De kosten van een begrafenis kunnen snel oplopen, dus wees niet verlegen om over geld te praten. Je wilt jezelf niet in de schulden komen vanwege een begrafenis. Wees realistisch over wat je je kunt veroorloven om uit te geven en wees comfortabel met het maken van beslissingen op basis van je budget. Zoek contact met familieleden die je kunnen helpen met een deel van de kosten. Het belangrijkste is dat je de opties onderzoekt. De prijzen kunnen drastisch verschillen van de ene begrafenisonderneming tot de andere, dus verzamel offertes van verschillende plaatsen. Zorg ervoor dat alle kosten duidelijk op voorhand vermeld zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan en daarom is het zeker goed om hier rekening mee te houden.