Wat is epoxy en waar wordt het voor gebruikt?

Het is aannemelijk dat je nog nooit van epoxy hebt gehoord. Dit komt vooral doordat het begrip bijna niet gebruikt wordt. Echter, het product bestaat al tientallen jaren en wordt gebruikt om een waterdichte laag te creëren. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor de mogelijkheden van epoxy, dit het vooral te maken met het gebruiksgemak. Het is namelijk zelf mogelijk om epoxy te bestellen en te gebruiken. Echter, waar bestaat epoxy eigenlijk uit en waar wordt het voor gebruikt?

 

Waar bestaat epoxy uit?

Epoxy is er in allerlei verschillende hoeveelheden te verkrijgen. Epoxy bestaat uit twee verschillende componenten, dit zijn heldere epoxyhars en epoxyharder. Deze componenten moeten gemengd worden in de verhouding twee op één. De epoxyhars heeft een mechanische sterkte en hierdoor krijgt de hars een neutrale geur en hardt deze op een transparante manier uit. Echter, het is wel mogelijk om een kleur aan de epoxy toe te voegen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kleur van de ondergrond toe te voegen aan jouw mengsel. Hierdoor krijg je een transparante epoxy, maar een epoxy met de kleur van jouw keuze. Let er hierbij natuurlijk wel op dat je de juiste kleur uitkiest. Je kunt hiervoor het best een expert inschakelen. In veel gevallen kan hij of zij je een bepaalde RAL kleur adviseren. 

 

Waar wordt epoxy voor gebruikt?

Een groot deel van de mensen weet niet waarvoor epoxy nou eigenlijk gebruikt kan worden. Het mengsel wordt gebruikt in de bouw, maar daarnaast kan het ook gebruikt worden voor een particulier project. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een eettafel, of resin art. Sinds een aantal jaar kiezen ook steeds meer kunstenaars en watersporters ervoor om epoxy te gebruiken. 

 

Epoxy voor watersporters

Naast dat kunstenaars en meubelmakers er vaak voor kiezen om epoxy te gebruiken, wordt het middel ook wel eens gebruikt door watersporters. Zo kiezen sommige professionals ervoor om epoxy te gebruiken voor het repareren van surfplanken en kano’s. De epoxy kan namelijk gebruikt worden om te coaten, te lamineren, te lijmen en te plamuren. 

 

Hoeveel epoxy heb je nodig?

Ben je van plan om epoxy aan te gaan schaffen? Dan is het wel prettig als je een indicatie hebt van de benodigde hoeveelheid epoxy. Je kunt ervoor kiezen om ongeveer 750 gram per vierkante meter aan te houden. In de meeste gevallen gebruik je namelijk 3 lagen van ongeveer 250 gram. Uiteraard is het ook mogelijk dat jouw benodigde hoeveelheid afwijkt van het gemiddelde. Daarom is het altijd aan te raden om dit van tevoren op een goede manier uit te rekenen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Anderen lazen ook