Hoe werken zonnepanelen en wat houdt Wattpiek in?

Zonnepanelen zijn al in een ver verleden uitgevonden, maar de laatste jaren uitgewerkt voor de (consumenten)markt. Je haalt er veel voordeel uit en het kan binnen een paar jaar veel geld opleveren. Maar hoe werken zonnepanelen nu precies. Je komt er alles over te weten in dit artikel en daarnaast krijg je een stukje informatie over de nieuwe 600 Wp zonnepaneel.

Hoe zonnepanelen energie opwekken door de zon

Hoe werkt een zonnepaneel? Eenvoudig maar waar: zonnepanelen wekken door zonlicht energie op. Dat kunnen deze panelen doen door lichtdeeltjes die in zonnestraling voor komen als het ware absorberen. Deze lichtdeeltjes bewegen zich tussen diverse lagen van het paneel waardoor er elektrische spanning ontstaat en zodoende energie. Dit principe is te vergelijken met een batterij. Net zoals een zonnepaneel heeft ook een batterij positief en negatief geladen zijde. Als je deze twee zijdes op elkaar aansluit gaan de elektroden bewegen en dat genereert weer energie. Bij een gemiddelde zonnepaneel kan je uitgaan van 370 kWh opgewekte energie.

Van het zonnepaneel op jouw dak naar de meterkast

De stroom van de zonnecellen in jouw zonnepaneel noemt men ook wel gelijkstroom. Voordat je het stroom daadwerkelijk kan gebruiken voor je lichten in huis of auto moet het omgezet worden naar wisselstroom. En voor deze taak komt de omvormer om de hoek kijken. Vanuit het zonnepaneel loopt er een kabel naar de omvormer en van de omvormer loopt er een kabel naar de meterkast. Op deze manier wordt de schakeling gemaakt van gelijkstroom naar wisselstroom. Zodra dit geregeld is kan jij voor je elektrische apparaten, lichten en auto gebruik maken van je eigen opgewekte zonne-energie.

Zonnepanel van 600 Wp in 2021, wat is daar bijzonder aan?

De fabrikanten van zonnepanelen hebben laten weten om in 2021 600 Wp zonnepanelen te gaan produceren. Wat is zo speciaal aan zonnepanelen 600 Wp? Dit zijn panelen met een extra hoog rendement, wat voor veel consumenten en bedrijven een hele prettige ontwikkeling is. Een nieuwe krachtpatser op de zonnepanelen markt is leuk, maar er kleven ook een paar nadelige puntjes aan vast. Deze nieuwe type zonnepaneel is een stuk groter, weegt een stuk zwaarder en is ook een stuk meer aan de duurdere kant.

Wat houdt Wp precies in bij zonnepanelen?

600 Wp is interessant, maar je vraagt je waarschijnlijk af wat Wp inhoudt? Dit staat voor Wattpiek en dit geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. Dus de 600 Wp staat voor het vermogen wat het zonnepaneel maximaal kan geven.

Anderen lazen ook