Het ophangen van een vlag in Nederland

In Nederland is het een gewoonte om van tijd tot tijd een vlag in de tuin op te hangen. Dit doe je door middel van het aanschaffen van een vlaggenmast. Er zijn een hoop verschillende vlaggenmasten gemaakt van verschillende materialen en lengtes. Je zult zelf een leuke plek uit moeten kiezen als je een mast in de tuin wilt laten plaatsen. Ook is het mogelijk om een kleine vlaggenhouder aan de muur te laten plaatsen. Dit wordt voornamelijk gedaan bij rijtjeshuizen die een kleine tuin hebben. Maar waarom zou je eigenlijk een vlag in je tuin willen?

Het vlagprotocol

In Nederland is er een vlaggenprotocol. Je mag namelijk niet zomaar op elke dag een vlag buiten hangen. Ook mag je er maximaal één per woning tegelijkertijd ophangen. De meeste dagen waarop je een vlag mag ophangen zijn de dagen waarop familieleden van de koning jarig zijn. Daarnaast is het op 4 en 5 mei de gewoonte om een vlag buiten te hangen. De Nederlandse vlaggen worden dan niet op de normale manier opgehangen, maar halfstok. Het is namelijk de dag waarop de doden uit de oorlog worden herdacht. Op 5 mei is bevrijdingsdag en dan mag de Nederlandse vlag wel hoog opgehangen worden. Ook wanneer je geslaagd bent en een diploma krijgt is het de gewoonte om een vlag buiten te hangen. In dit geval hang je ook je tas aan de mast om te laten zien dat je klaar bent met school. 

Het kopen en bewaren van een Nederlandse vlag

Er zijn een hoop plekken waar je een Nederlandse vlag kopen kan. Dit kan je het beste doen via een webwinkel. In dit geval wordt de Nederlandse vlag gewoon bij jou thuis afgeleverd. Er zijn verschillende maten vlaggen waar jij uit kunt kiezen. Welke vlag het beste is voor jou is onder andere afhankelijk van de lengte van je mast. Je kunt vlaggen laten bedrukken of gewoon een al bedrukte vlag kopen. Verder is het belangrijk dat je de vlag op de juiste manier bewaart. Wanneer je dit niet doet, zal de vlag gaan kreukelen en niet mooi wapperen. Het wordt aangeraden om de vlag in drie rijen te vouwen, langs elke kleur een vouw. Vervolgens moet je de vlag haaks vouwen op de vorige vouw met de blauwe rij aan de buitenkant. Als je deze handelingen herhaalt, krijg je de blauwe kleur aan de buitenkant te zien. Zo weet je zeker dat je de vlag op de juiste manier heb opgevouwen. Ook bescherm je zo de witte strook van de vlag. Het is geen geheim dat spullen zoals vlaggen met een witte kleur snel vuil worden.

Anderen lazen ook