De ultieme inrichting van een nieuw kantoor

Het is je vast niet ontgaan dat de werkplek een grote invloed heeft op je werkprestaties en motivatie. Nu we de afgelopen twee jaar ons werk van kantoor naar onze woning hebben moeten verplaatsen is ook het thuiswerken belangrijker dan ooit geworden. Thuis mag het je inmiddels dan ook echt niet meer aan een goede werkplek ontbreken. Een prettige en stimulerende werkomgeving is belangrijk, maar niet zo eenvoudig om te creëeren. Wellicht heb je zelf ook moeite gehad om je thuiswerkplek optimaal in te richten. Ben je nu juist op kantoor blijven werken, dan heb je jouw werkplek misschien wel moeten verplaatsen. Ook dat is wennen. Een andere verdieping of andere collega’s om je heen kan invloed hebben op je prestaties. Een kantoorpand moet aan een aantal zaken voldoen om werknemers gemotiveerd te houden. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Licht en indeling

Het is erg belangrijk om voldoende licht te hebben op kantoor. Het liefst natuurlijk daglicht, maar mocht dit niet overal mogelijk zijn dan moet dit gecompenseerd worden door verlichting. Daarbij brengt TL verlichting totaal geen sfeer, maar werkverlichting en sfeerverlichting juist wel. Ook moet de ruimte open zijn en niet klein ogen. Om dit te realiseren kun je gebruik maken van glas, hierdoor lijkt de ruimte optisch groter. Je creëert hiermee een open sfeer, waarbij toch vergaderruimtes kunnen worden afgesloten van de werkplekken. Daarnaast is een logische indeling van het pand nodig. De receptiebalie wil je direct bij binnenkomst plaatsen, terwijl vaste werplekken juist liever een stuk achter de balie geplaatst worden. Naast dat medewerkers vaak een vaste werkplek hebben, mag het niet ontbreken aan voldoende flexplekken. Het is belangrijk dat werknemers met anderen samen kunnen werken én in stilte individueel werk kunnen uitvoeren. Flexplekken kun je het beste afsluiten met een scheidingswand kantoor voor een goede concentratie.

Een gezonde werkplek

Een gezonde werkplek heeft betrekking op mentale en lichamelijke gezondheid. Zorg voor een sfeer waarbij mensen zich prettig en comfortabel voelen. Niet alleen een goede bureaustoel is hierbij belangrijk, maar voeg ook eens wat kleur en licht toe aan de werkplek. Je zult merken dat je werknemers zich hierdoor prettiger voelen op hun werk. Vergeet niet om de werkplekken goed schoon te houden. Laat het hele kantoor zo nu en dan grondig reinigen. Het aannemen van een vast schoonmaakteam wekt daarnaast vertrouwen op bij de medewerkers.

Beweging en klimaat

Mensen kunnen gemiddeld maar zeven minuten achtereen geconcentreerd werken. Niet veel als je je beseft dat een werkdag zo’n acht uur duurt. Het is dus niet zo vreemd dat je op een gegeven moment uit je concentratie bent. Zorg daarom dat er genoeg mogelijkheid is om even iets anders te doen. Van een frisse neus halen tot een potje tafeltennis. De temperatuur op kantoor heeft daarnaast ook grote invloed op de productiviteit, de beste temperatuur is 22 graden Celcius.

Anderen lazen ook