Zelf een eigen keukenkast maken of samenstellen? Dit zijn de beste tips

Tegenwoordig lijkt het interieur van veel woningen steeds meer op elkaar. Zeker als het aankomt op de keuken is het lastig om een echt eigen design te integreren. Droom jij van een unieke keuken die volledig aansluit op je persoonlijke stijl? Sla dan eens de standaard keukenhandel over en ga zelf creatief aan de slag door je eigen keuken meubilair te maken. Dit klinkt misschien als een hele klus, maar het is gemakkelijker dan je denkt. Als je een beetje handig bent, is dit klusje zo gepiept! Wel zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Deze zaken worden in dit artikel aan de hand van de onderstaande tips toegelicht. Lees je mee? 

Stem de materiaal- en kleurkeuze af op de rest van je interieur

Ga je een nieuwe kast maken? Zorg dan dat je kiest voor materiaal dat mooi aansluit op de rest van je interieur. Kijk hierbij niet alleen naar het materiaal, maar ook naar de stijl van de woninginrichting. Heb je een industrieel ingericht interieur? Dan kun je dit in de keuken mooi doorvoeren door te kiezen voor een kast met een donkere kleur. Kies verder voor details in dezelfde kleur als het meubelbeslag om het totaalplaatje tot een kloppend geheel te maken. Maak de kast van kwalitatief hoogwaardig materiaal, zoals robuust mangohout. Dan heb je er zo lang mogelijk plezier van. Kies bij voorkeur voor materiaal dat je later weer gemakkelijk van een likje verf of lak kunt voorzien, mocht de kast beschadigd raken. 

Let op het draagvermogen van de kast

Niet alleen de look van de kast is belangrijk, maar ook het draagvermogen van je nieuwe kast is van cruciaal belang. Moet de kast bijvoorbeeld veel gewicht dragen omdat je er zware spullen in wil opslaan? Zorg dan dat de kast voldoende draagkracht heeft. Ga je een ladekast maken? Zorg dan dat de dragers tegen dit gewicht bestand zijn. Zo voorkom je dat je de kast of de lade te zwaar belaadt. Dit kan er namelijk toe leiden dat een plank inzakt of in het ergste geval het gewicht niet kan dragen en na verloop van tijd volledig instort.

 

Zorg voor een nette afwerking

Tenslotte is het belangrijk dat de kast netjes afgewerkt wordt. Geef het materiaal de behandeling die het nodig heeft en bescherm het zoveel mogelijk tegen beschadiging. Kies vervolgens mooi keukenbeslag uit in een design dat past bij je interieurstijl. Kies voor complimenterende of juist contrasterende kleuren, afhankelijk van je persoonlijke smaak. 

 

Anderen lazen ook