Wat is een muntenverzameling waard?

Heb je vroeger munten verzameld? Dan is de kans groot dat deze na een aantal jaar op zolder of achterin de kast zijn beland. Mogelijk kom je deze bij het opruimen tegen. Omdat je ze niet gemist hebt, besluit je de verzameling mogelijk weg te gooien. Doe dit niet voordat je gekeken hebt of de muntenverzameling geld waard is. Als je geen kennis van munten hebt, weet je vast en zeker niet hoe je dit aanpakt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk wat een muntenverzameling waard is.

Zoek uit of munten van echt goud of zilver zijn

Veel munten zijn goud- of zilverkleurig. Dit geldt niet alleen voor oude munten, maar ook voor munten waar we vandaag de dag mee betalen. Toch is er een belangrijk verschil. In tegenstelling tot oude munten zijn de nieuwe exemplaren meestal niet gemaakt van echt goud of zilver. Denk nu niet direct dat oude munten wel van echt goud of zilver zijn, want dit is ook niet altijd het geval.

Om te bepalen of jouw muntenverzameling geld waard is, zoek je eerst uit of de munten van echt goud of zilver zijn. De kans is groot dat je niet weet hoe je dit doet. Daarom richt jij je waarschijnlijk tot het internet. Ondanks dat je hier manieren vindt om dit te achterhalen, heeft dit niet onze voorkeur. Waarom niet? Omdat je dan mogelijk belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Is er sprake van verzamelwaarde?

Bij munten verkopen kijken veel mensen alleen naar de goud- of zilverprijs. Als je enkel hierop let, zet je de verzameling mogelijk voor een (veel) te laag bedrag te koop. De kans is namelijk aanwezig dat er sprake is van verzamelwaarde. Wanneer dit het geval is, kun je de goud- en zilverprijs vaak laten varen. Munten met verzamelwaarde zijn namelijk veel meer geld waard. Om te bepalen of er sprake is van verzamelwaarde, moet je kennis hebben van munten.

Heb je geen kennis van munten? Neem jouw verzameling dan eens mee naar een expert. Hij taxeert jouw muntenverzameling ter plekke. Hierbij kijkt hij niet alleen naar de goud- en/of zilverprijs, maar let hij ook op eventuele verzamelwaarde. Het grote voordeel hiervan is dat je precies weet wat je voor jouw muntenverzameling kunt vragen. Hierdoor weet je op welke voorstellen je in kunt gaan en welke je links kunt laten liggen.

Muntenverzameling verkopen

Als uit een taxatie blijkt dat jouw munten geld waard zijn, wil je ze mogelijk verkopen. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? Sieraden verkopen kan via een website voor tweedehands spullen of sociale media, maar dit raden wij jou met een muntenverzameling niet aan. Wanneer je het toch op deze manier aanpakt, krijg je meestal geen eerlijke prijs voor jouw muntenverzameling. Verkoop munten daarom liever aan een expert. Als jouw verzameling geld waard is, kun je hem vaak aan dezelfde experts verkopen die ook de taxatie uitvoerde. Wanneer je het bod accepteert, betaalt hij je het geboden bedrag direct contant uit.

Anderen lazen ook