Organiseer je het kerstdiner dit jaar? Deze wijnsoorten passen bij je kerstmenu!

In Nederland wordt tijdens de feestdagen massaal Beef Wellington of hertenbiefstuk gegeten, maar ook varkenshaas en gevulde kalkoen zijn echte kerstklassiekers in ons land. Daarnaast doen vegetarische menu’s zoals pompoen uit de oven het goed als bij- of hoofdgerecht, en zijn Nederlanders dol op gourmetten.

Vaak is het dan ook geen moeilijke keuze om te verzinnen wat er voor menu geserveerd moet worden tijdens kerst, ieder jaar wordt er weer naar deze klassiekers uitgekeken!

De wijn echter, kan soms iets lastiger zijn om te kiezen. Er zijn immers zoveel soorten wijn beschikbaar: van droog tot zoet en fruitig, en van jong tot vintage en gerijpt.
Om je te helpen met het vinden van een passende wijnmatch, zetten we een aantal aanraders voor bij je kerstdiner op een rij!

Tip: Hoef je niet zelf de wijn uit te zoeken omdat je bent uitgenodigd voor een kerstdiner bij familie of vrienden? Geef dan eens een wijnpakket cadeau! Zo’n mooie selectie wijnen biedt een breed palet aan smaken en mogelijkheden, en is leuk om mee binnen te komen.

Voorgerecht

Bij voorgerechten zoals wild paté is een rode wijn met een gemiddelde body en fruitige smaken aan te raden. Drink bijvoorbeeld een mooie fruitige Beaujolais bij je toastje met paté en je zit zeker goed.
Bij de ziltige, verfijnde smaken van een garnalencocktail past een frisse Riesling uitstekend, om het zoutige van de garnalencocktail met een zuurtje in balans te brengen. Ook een mousserende wijn zoals Crémant de bourgogne is geschikt voor bij garnalen, vanwege de fijne subtiele mousse en de citrusachtige nuances.

Hoofdgerecht

Ga je ouderwets gezellig gourmetten deze kerst? Bij de verschillende kleine gerechtjes kun je qua wijn het beste gaan voor een echte allemansvriend die bij veel smaken past. Kies dus voor een soepele, niet te zware wijn. Een goede begeleider die bijna overal wel bij smaakt, is bijvoorbeeld een milde Merlot, of een fruitige, droge rosé wijn.

Serveer je als hoofdgerecht stevig rood vlees zoals biefstuk, varkenshaas of Beef Wellington? Ga dan voor een droge rode wijn met rijke smaken. Een gerijpte Bordeaux of een kruidige Tempranillo is bijvoorbeeld heel geschikt. Deze wijnen hebben genoeg body om de rijke smaken en texturen van het delicate vlees nog meer tot zijn recht te laten komen.

Vegetarisch menu

Misschien kies je ervoor om dit jaar geen vis of vlees te serveren, maar ga je een vegetarisch gerecht maken, zoals bijvoorbeeld gevulde portobello’s of flespompoen uit de oven.
Bij de geroosterde pompoen smaakt een stevige, volle witte wijn zoals Viognier erg lekker. De complexe fijnzinnige aroma’s van deze wijn matchen goed bij de aardse, nootachtige smaak van de geroosterde pompoen. Gevulde paddenstoelen gaan uitstekend hand in hand met een toegankelijke, elegante Pinot Noir.

 

Kortom: voor ieder gerecht is een matchende wijn die je kerstdiner helemaal afmaakt!

Anderen lazen ook