Een nachtje Gent!

Deze blog is geschreven voor iedere Hollander die een nachtje wil komen feesten in Gent. Ik ben geboren en getogen in deze prachtige stad en wil je graag wegwijs maken op het gebied van Belgisch uitgaan. Dit is zeker handig voor onze noordelijke buren want deze snappen soms niet helemaal dat het een paar kilometers over de grens toch echt anders werkt. Daarom is deze blog geschreven. Ik wil onze Hollandse vrienden graag van harte welkom heten in onze geweldige stad, maar wel met de juiste instelling. Daarom beginnen we met een klein aantal tips hoe men iets Vlaamse over kan komen. Anders steek je er met kop en schouders boven uit. 

Tips voor de bezoeker

Eerst even wat tips voor de bezoeker. Voordat je met je vrienden op pad gaat om te zuipen willen we je eerst wegwijs maken met de Vlaamse gebruiken. Allereerst gebruiken Belgen over het algemeen niet het woord ‘stappen’  als het over uitgaan gaat. Natuurlijk gebruiken ze ook geen ‘uitgaan’. Het eerste woord betekent simpelweg wandelen, en dat is vaak niet het doel van de avond. Wat is wel het doen? Feesten natuurlijk! En dat woord gebruik je als je uitgaat in België. Ten tweede is het belangrijk dat je let op je taalgebruik. Veel Nederlanders worden in een keer ontdekt tijdens het feesten als ze vragen om biertjes. In België noemt men dat anders, neem dat maar van mij aan. Als je volgende keer bij de bar staat vraag dan om pintjes in plaats van biertjes. Zo kom je een stuk minder over als toerist. De laatste tip die ik heb is mogelijk het allerhandigst. Stel je staat in een drukke tent en de barman verstaat je niet. Nu heb je nog net zo goed geoefend met het aanvragen van pintjes in plaats van biertjes, maar hij snapt nog steeds niet wat je zegt want de muziek staat op volume 100. Wat je dan wil doen is je pink opsteken en de rest van je vingers in een gebalde vuist houden. Op deze manier maar je aan de barman duidelijk dat je een pintje wil. Wil je er meer? Tel dan omhoog vanaf je pink. 

Let wel op!

Hollanders hebben soms de neiging een avond feesten af te willen sluiten met weed. Dit is niet gebruikelijk in Belgie, vaak houd men het bij de pintjes en niets meer. Alles op zijn tijd is natuurlijk niet erg, maar mocht je merken dat iemand binnen uw gezelschap niet zonder kan dan kan het helpen om aan de bel te trekken. Mogelijk is er dan sprake van weed verslaving en het is belangrijk dat men weet dat ze daar niet alleen voor staan. Er is altijd hulp, het doel is simpelweg om een gezellige avond te feesten in Gent!

Anderen lazen ook